Väärtused ja väärtuskasvatus. Valikud ja võimalused 21. sajandi Eesti ja Soome koolis (2009)

Image
book cover

Toimetaja Triin Pisuke

Autorid: Tõnis Lukas, Sari Sarkomaa, Hannele Niemi, Margit Sutrop, Varro Vooglaid, Andu Rämmer, Viive-Riina Ruus, Tiiu Kuurme, Pille Valk, Seppo Helakorpi, Halliki Harro-Loit, Andres Laanemets, Anu Rannus, Kersti Nigesen, Külli Volmer, Leelo Tiisvelt, Mai Gross, Gunnar Polma. Piret Siivelt, Rein Rebane, Tiina Teppo, Endla Lõkova, Epp Vodja, Külli Kalamees-Pani, Liivi Türbsal, Marit Kannelmäe-Geerts, Toomas Tenno, Lembit Jakobson, Jaan Paaver, Inge Raudsepp, Kristiine Vahtramäe, Erkki Jaanhold.

Tartu Ülikooli eetikakeskus, Eesti Keele Sihtasutus 2009

Sisukord

 

Kogumik „Väärtused ja väärtuskasvatus. Valikud ja võimalused 21. sajandi Eesti ja Soome koolis“ on Tartu Ülikooli eetikakeskuse uus väljaanne, mis on pühendatud väärtuskasvatusele Eesti ja Soome koolides. Kogumiku eesmärgiks on teadvustada väärtuste olulisust hariduses, tutvustada koolide kogemusi väärtuskasvatuses ning neid valikuid ja võimalusi, mis Eesti kooli ees seisavad. Väärtustele tähelepanu pööramine on oluline sammturvalise koolikeskkonna loomisel, milles nii õpetajad kui õpilased ennasthästi tunnevad.

Kogumikku on koondatud 3.–4. detsembril 2008 Tartus Dorpati konverentsikeskuses peetud konverentsi „Väärtused – valikud ja võimalused 21. sajandi Eesti koolis“ ettekanded ja arutluste kokkuvõtted. Kogumikus on trükitud ka Tartu Ülikooli eetikakeskuse poolt korraldatud väärtuskasvatuse alaste tööde konkursil parimateks tunnistatud tööd. Kogumikus tutvustatakse Eesti koolide kogemusi väärtuskasvatuse alal ning väärtustele tähelepanu pööravaid organisatsioone.

Raamatus on trükitud ka Haridus- ja Teadusministeeriumi algatatud ja eetikakeskuse juhtimisel välja töötatud riikliku programmi „Eesti ühiskonna väärtusarendus 2009–2013“ lõplik tekst, mille haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas kinnitas 2. märtsil 2009. Trükitud on ka kaks väärtusteteemalist uuringut. Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudi dotsendi Halliki Harro-Loiti juhtimisel läbi viidud uuringu eesmärgiks oli analüüsida lasteaiapäeva diskursust väärtuskasvatuse aspektist. Tartu Ülikooli eetikakeskuse referent Laura Lilles ja usuteaduskonna dotsent Pille Valk uurisid kooliõpetajate valmisolekut ja võimalusi tegeleda väärtuskasvatusega.

 

Pildil on inimesed istumas ja esitlust kuulamas

Kohtla-Järve ja Narva lasteaiad alustavad eestikeelsele haridusele ülemineku ja väärtuspõhise lasteaiakultuuri loomist toetavas programmis

pildi on inimesed laval seismas

Tartu Ülikooli eetikakeskus kutsub koole ja lasteaedu tunnustusprogrammi

Fotol inimesed Riigikogus lippude taustal seismas

Patsiendi elulõpu tahteavalduse töörühm annab oma kolme aasta tööviljad üle Sotsiaalministeeriumile