Eksperdid usalduskonverentsil: kuidas ühiskonna usalduskriisiga hakkama saada?

Image
Näo siluett ja konverentsi plakat

Tartu Ülikooli eetikakeskus kutsub kõiki huvilisi 26. novembril veebikonverentsile, mis käsitleb koroonakriisi mitte üksnes tervisekriisina, vaid ka ühiskonna usalduskriisi esile toojana. Kuidas nende kriisidega toime tulla?

Viimastel aastatel on teadus ühiskonnas oluliselt märgatavamaks muutunud. Eelmise aasta Eesti Teadusbaromeetri tulemused näitasid, et meie elanike usaldus teaduse vastu on väga kõrge – 78%. Inimeste huvi on kasvanud nii teadustulemuste, -meetodite kui ka teadlaste kui inimeste vastu ja võiks arvata, et täitumas on teaduse populariseerijate unistus. Ometi kogeme praegu eriti teravalt, et teaduse autoriteet on kõikuma löönud.

„Koroonapandeemia on siinkohal justkui õpikunäide – tihti pole eksperdi seisukoht kaalukam kristallkuuli vaataja omast ja mõnigi kord usutakse pigem parasiidirohtudesse kui teaduspõhisesse ravisse,“ nendib prof Margit Sutrop, eetikakeskuse juhataja. „Koroonakriis pole ainult tervisekriis – see on esile toonud ka usalduskriisi,“ lisab ta.

Tänavusel Eesti Teadusagentuuri teaduskommunikatsiooni konverentsil esinenud Aalborgi Ülikooli teadlane, professor David Budtz Pedersen puudutas oma ettekandes usaldust palju kordi. „Ta osutas tabavalt, et teaduskommunikatsioonis tuleb faktid ühendada inimeste usalduse, väärtuste ja tähendusloomega,“ selgitab prof Sutrop. „Aga kui usaldust pole, ei kanna vilja ka kõige jõulisemad ponnistused näiteks inimesi faktide toel vaktsineerima veenda.“ Konverentsi üks eesmärke on uurida, kuidas usaldust taastada, ühiskonnana edasi minna ning sellest mitmetahulisest kriisist väljuda.

Konverents „Kas usaldus teaduse vastu on kadunud? Koroonakriis kui usalduskriis“ toob kokku eksperdid, et arutleda, milles seisneb usaldus teaduse vastu, kuidas (sotsiaal)meedia usaldust mõjutab, kuidas tekib polarisatsioon ja mismoodi seda vähendada.

Konverentsil esinevad prof Margit Sutrop (TÜ eetikakeskuse juhataja, praktilise filosoofia professor), Marko Uibu (TÜ kommunikatsioonijuhtimise lektor), emeriitprofessor Marju Lauristin (sotsiaalteadlane ja poliitik), Raul Rebane (kommunikatsiooniekspert), Toomas Lott (TÜ filosoofia ajaloo teadur) ja Heidi Maiberg (Royal Holloway, Londoni Ülikooli doktorant). Konverentsipäeva juhib Heidy Meriste (TÜ eetika nooremteadur).

Konverents toimub 26. novembril algusega kell 12.15 veebiülekandes UTTVs.

Konverentsi programm, registreerumine ja lisainformatsioon:
https://www.eetika.ee/et/usaldusekonverents

Konverents toimub Haridus- ja Teadusministeeriumi riikliku programmi „Eesti ühiskonna väärtusarendus 2009–2013“ jätkuprogrammi raames.

Pildil on inimesed istumas laudade taga

Esmakordselt Eestis – 11 haigla ühine kliinilise eetika seminar

Navi lastelaager

Kas ikka tasub Ida-Virumaale õpetajaks minna?

Pildil on avaras saalis inimesed istumas laua taga

Kohtla-Järve ja Narva lasteaiad saavad eestikeelsele õppele üleminekul tuge Tartu lasteaedade kogemustest